Fri frakt over 500,-

Lukk

Fremstrikk

Fremstrikk er en hyllest til alle som jobber med, engasjerer seg i og skaper noe av norsk ull.

I Fremstrikk 2023 blir vi bedre kjent med strikkedesignere og den kreative prosessen. Vi har teamet opp med seks dyktige og inspirerende designere, som alle har laget en oppskrift med Fivel. I to av oppskriftene er Alpaca Silk brukt som følgetråd.

Kjøp magasinet på norsk eller dansk her.

Da Karoline Skovgaard Bentsen skulle designe til Fremstrikk, kom inspirasjonen fra garnet. Hun leste om Fivel og den norske ulla, og kom frem til at den beste måten å få frem ullas egenskaper på var med fletter og struktur. Designet har fått navnet Haraboji Cardigan som er sørkoreansk for bestefar, fordi den ligner en typisk bestefar-cardigan. Kjøp oppskriften her.

Bakgrunnen for Spireblusen var å lage et plagg som Enya Ødegaard selv skulle ønske hun hadde i garderoben som gravid og i tiden som fulgte. «Jeg har i flere år tenkt at jeg vil lage et tidløst og feminint plagg som passer til kroppen gjennom flere av livets kapitler. Et plagg for en kropp i forandring der ingenting føles behagelig nok.» Kjøp oppskriften her.

Til Fremstrikk ville Julie Embrå lage en kjole fordi hun synes at det er for lite kule kjoler på strikkemarkedet, og Julie elsker å gå i kjole. Kjolen har fått navnet Laura, oppkalt etter Laura Dalgaard. «Det var så hyggelig å bli kjent med henne da vi var på besøk i Romsdalen, så varm og god. Hun gjorde inntrykk på meg. Det føltes derfor naturlig å kalle opp mønsteret etter henne siden hun også er en del av Fremstrikk.» Kjøp oppskriften her.

Til Fremstrikk har Laura Dalgaard designet Nordic Mix Sweater. En mønstret genser i to farger inspirert av tradisjonsstrikk fra de nordiske landene. «Jeg er først og fremst inspirert av garnet, altså Fivel. Jeg fikk lyst til å lage en mash-up av ulike tradisjonsmønster og gi det nytt liv.» Laura fant gamle bilder av gensere i mønsterstrikk som hun klippet fra hverandre og limte sammen igjen til en genser med ulike mønster. Kjøp oppskriften her.

Da Stine Erikstad skulle designe til Fremstrikk så hun for seg en oversized genser med mønster. Hun begynte på en prøvelapp og tenkte ‘Shit, I got it!’, men det gikk lang tid før hun plukket opp prøvelappen igjen. Det er gjerne et tegn på at noe skurrer. Hun gikk flere runder. Og så løsnet det. Det ble enkel mønsterstrikk med grafiske søyler i to farger, og to tråder. Fivel og Alpaca Silk. Hun designet også en bukse, og settet har fått navnet Gloria sett. Kjøp oppskriften her.

Til Fremstrikk har Tonje Hodne designet Skogsbærgenser. Inspirasjonen til genseren er hentet fra barndommen. Tonje har vokst opp med båt, og familien dro ofte på båttur om sommeren. «Jeg ser for meg at vi kommer til en holme hvor det er skog og det kryr av blåbær. Solen står høyt på himmelen, det lukter solkrem og sjø. Det er en barnlig glede og spenning i luften, og et hav av små, runde, blå bær.» Kjøp oppskriften her.